Taustaa

Historiaa ja filosofiaa

 

Ajatus omasta lääkärinvastaanotosta syntyi vähittäin vuonna 2005. Tuolloin työskentelin vielä Kruunupyyn terveyskeskuksen johtavana lääkärinä ja silloinen puolisoni Marina Setalla. Hallintotehtävät ottivat yhä enemmän aikaa ja resursseja, ja unelmamme oli tehdä työtä yksittäisen ihmisen parhaaksi. Sanottu ja tehty  –  MedWind syntyi ja aloitti toimintansa RBA-talossa Alavetelin Murikantie 3:ssa.

Tytärtemme aikuistuessa ja muuttaessa omilleen tyhjeni kotonamme lisää neliöitä. Melkoisten remonttien jälkeen siirtyi MedWind kotimme tiloihin Backändantie 219:ään kesällä 2016, ja myös yhtiömuoto muuttui.

25.7.2017 Marina kuoli. Hän lähti rajan yli kesken rakastamiensa työtehtävien. Häntä kaipaavat monet, eivät ainoastaan perhe ja suku, vaan myös ystävät, potilaat, asiakkaat.

Tauon jälkeen jatkoin MedWindillä yksin, aluksi neljänä ja nyttemmin kahtena päivänä viikossa.

1.6.2022 alkaen työtä jakaa kanssani nykyinen avopuolisoni Jaana Nylund. Hän vastaa ajanvarauksesta, hoitaa paperitöitä – ja paljon muuta. Hänen kanssaan voi huoletta keskustella puhelimessa, hänen arvonsa ja ihmisnäkemyksensä ovat juuri sellaiset kuin MedWindillä pitää olla. Jokainen ihminen on tärkeä.

 

Länsimainen lääketiede on usein varsin lääkekeskeistä, ja joskus unohtuu se perusasia, että ihminen on kokonaisuus. Ei vain fyysinen, vaan myös psyykkinen, sielullinenkin, kokonaisuus. Haluamme mielellämme parantaa tai ainakin auttaa, mutta kuitenkin käy herkästi niin, että hoidamme oireita unohtaen niihin johtaneet syyt. Syitä on harvoin vain yksi, vaan sairastuminen johtuu monista eri tekijöistä. Ihmisen hoitaminen ja auttaminen on siksi kuin palapelin kokoamista; on löydettävä kaikki palat, jotta tuloksena olisi terve kokonaisuus. Tai kokonaisuus ilman oireita. Tai ehkä kokonaisuus, jossa oireet ovat pysyviä, mutta elämä kuitenkin täysipainoista.

MedWindillä on ajatuksena aina ollut nähdä koko kuva, ei sitoutua hoitamaan kaikkia potilaita samalla tavalla. Kaikki ovat yksilöitä, ja ratkaisut voivat näyttää hyvinkin erilaisilta eri ihmisille, vaikka oireet olisivat samat.

Mutta viime kädessä terveys on jokaisen omalla vastuulla. Sitä vastuuta ei voi antaa kenellekään muulle. Sitä ei lääkäri kykene yksin potilaansa hyväksi tekemään, vaan potilaalla on päärooli. Tervehtyminen ei tarkoita, että syödään lääkettä ja annetaan muiden hoitaa työt. Jos ihminen haluaa parantua tai alkaa voida paremmin, on oltava valmis suuriinkin muutoksiin, jättämään pois tapoja ja käyttäytymistä jotka sairastuttavat, joskus on muutettava myös ihmiskontakteja, ympäristöjä, työpaikkoja, omia asenteita. Mutta jokaisella on oikeus tulla tutkituksi ja saada apua, tukea, neuvontaa, terapiaa ja tarvittaessa lääkettäkin, kun sitä tarvitaan.

Yhdessä olemme vahvoja. Potilas, joka ottaa suuren askelen pyytämällä apua, lääkäri, joka on asiantuntija ja kanssaihminen. Siitä aloitamme.

Comments are closed